Publicerad den Lämna en kommentar

Fabio Carvalho har avslöjat Liverpools problem när mittfältaren står inför ett övergångsbeslut

Fabio Carvalho har avslöjat Liverpools problem när mittfältaren står inför ett övergångsbeslut

Det var en upprepning som paret säkert hade tänkt sig när de senast klev ut tillsammans på Plymouth Argyle’s Home Park i början av maj Liverpool tröja barn. Men nu börjar Liverpool-framtiden för Fabio Carvalho och Tyler Morton gå mot att följa väldigt olika vägar.

Duon avslutade förra säsongen på lån till Championship-sidan Hull City, där kampanjen slutade med en 1-0-förlust på sydkusten när Tigers knappt missade en slutspelsplats.

På fredagskvällen i Pittsburgh började de dock den andra halvleken med att ställa upp i ett experimentellt Liverpool-lag för den första matchen på USA-touren mot spanska Real Betis.

Carvalho hade startat matchen och var bland dem som behöll sin plats direkt efter paus. Morton, under tiden, introducerades i halvtid, paret delade planen i 18 minuter innan den förstnämnde byttes ut.

De senaste åren har dock varit markant annorlunda för duon. Medan matchen i Plymouth såg Morton avsluta en andra framgångsrika säsong på lån i Championship – efter att ha varit på Blackburn Rovers den förra kampanjen – flyttade Carvalho till Humberside först i januari efter en eländig första halva av säsongen i Tyskland med RB Leipzig.

Förra mandatperioden, efter att ha varit med i 10 av de första 11 Premier League-matcherna för Liverpool efter ankomsten från Fulham, spelade Portugals U21-landskamp i bara 11 minuter över tre korta avbytarframträdanden under de återstående 27 toppmatcherna.

När Arne Slot har tagit över som huvudtränare från den bortgångne Jurgen Klopp – som gav Morton sin debut redan i september 2021 och grönt ljus på köpet av Carvalho – finns det en känsla av att det finns en nystart för båda spelarna.

Faktum är att Carvalho har avslöjat att samtal redan har ägt rum om hans framtid, där den anfallande mittfältaren har markerat sitt behov av vanliga minuter efter att ha njutit av sin tid i Hull.

En av problemen under Carvalhos debutsäsong med Liverpools första lag var att hitta sin bästa position. Hans åtta starter kom övervägande på vänsterkanten, samtidigt som det också fanns en central mittfältsroll i ett mållöst Goodison-derby som varade i bara 45 minuter.

Men Carvalho ser sig själv som en nummer 10, en position som sällan användes i Klopps taktiska tänkande. Men det var talande att mot Betis, när bristen på anfallsalternativ tvingade Slot att börja med två nummer 10:or, var det inte heller Carvalho, som istället hade en i stort sett lugn tid återigen när han spelade på vänsterkanten.

Morton må ha varit på planen en kortare tid, men han imponerade under andra halvlek mot Betis, Billiga Fotbollströjor snabb att både använda och återta bollinnehavet. Trots att han till övervägande del använts som en djupt liggande mittfältare i Hull, gjorde han sitt bättre arbete när han närmade sig motståndarens utvisning i Pittsburgh.

Men det kommer att bli tufft för akademiutexaminerade att axla sig in i förstalagets beräkning med tanke på de många alternativ som Slot har till förfogande. Ändå kommer Mortons tekniska förmåga att spela i nummer sex-rollen att fascinera holländaren, tillsammans med det faktum att han spelade mycket av förra säsongen som en del av en dubbel pivot.

Och det som kommer att bli ett hektiskt schema för Liverpool betyder att om Morton skulle fortsätta att imponera under hela försäsongen, kommer det att finnas öppningar i minuter. Huruvida det är tillräckligt för en spelare som har vant sig vid regelbunden action och utvecklats som en konsekvens är frågan som Morton kan behöva brottas med. Det kommer att finnas ett stort intresse för spelaren från andra håll.

Det är också värt att komma ihåg att Morton bara har gjort nio förstalagsmatcher för Liverpool, Jude Bellingham tröja med sin senaste start – och fulla Premier League-debut – långt tillbaka i december 2021 i Tottenham Hotspur. Han är fortfarande mycket oerfaren på högsta nivå.

Carvalho vet också att kavalleriet snart kommer att anlända. Diogo Jota har redan gått ihop med Mohamed Salah och truppen i USA inför de återstående vänskapsmatcherna mot Arsenal och Manchester United, medan Darwin Nunez, Luis Diaz och Cody Gakpo kommer att vara tillbaka när spelarna återvänder till AXA Training Center på början av nästa vecka. En exit under nästa månad är ett realistiskt alternativ, men nästan säkert bara på tillfällig basis.

Med både Carvalho och Morton fyller 22 senare under året, är de fortfarande mycket i form av sina respektive karriärer. Men de närmaste veckorna kommer att vara avgörande för att forma den kommande säsongen – och möjligen därefter.

Lämna ett svar