Publicerad den Lämna en kommentar

Varför Ilkay Gundogan kommer att göra en konstig comeback tillbaka till Manchester City ett år efter att han lämnat Barcelona

Varför Ilkay Gundogan kommer att göra en konstig comeback tillbaka till Manchester City ett år efter att han lämnat Barcelona

Man Citys mittfältare Ilkay Gundogan är på väg tillbaka till Man City och det ser ut som att han kommer att skriva på ett kontrakt till slutet av säsongen 2024/25. Vid första anblicken verkar detta vara en helt normal övergång då den tyske mittfältaren lämnar Barcelona på en fri transfer för att återansluta till sin tidigare klubb som han lämnade i juli 2023, Billiga Fotbollströjor men efter lite grävande är det allt annat än.

Först och främst sker fria överföringar vanligtvis för att en spelares kontrakt har löpt ut och de har blivit en fri agent.Det var så Gundogan lämnade City för Barcelona i första hand. Men Gundogans kontrakt var inte upp, utan Barcelona släpper honom utan kompensation, trots att han har kontrakt för ytterligare ett år. Och det är inte som att Gundogans tid i Barcelona var ett misslyckande heller. Han var framgångsrik under sin enda säsong med Barcelona, ​​gjorde fem mål och assisterade 14 till i alla tävlingar.

Det här draget handlar helt klart inte bara om passformen på planen. Barcelona har ännu inte registrerat en ny värvning Dani Olmo, på grund av att han måste minska lönerna för att följa La Ligas lönetaksregler. Olmo kom från RB Leipzig mot en avgift på 60 miljoner dollar, men var frånvarande från matchtruppen för Barcelonas säsongsinledning mot Valencia. Sergi Robertos avgång till Como i Italien kommer att hjälpa till med den registreringen, men det behövs fortfarande mer.

Det är här Gundogans återkomst till sin gamla klubb i Manchester City passar in, tillsammans med Barcelona som letar efter alternativ för att flytta Vitor Roques lön till en ny klubb efter att ha tagit honom till klubben i januari 2024 från Athletico Paranaense i Brasilien. Med en ny chef i Hansi Flick som tar över förväntas vissa förändringar men dessa är bortom enkla chefsblandningar.

Barcelona har tillbringat flera säsonger med att använda finansiella hävstänger som att sälja sina mediarättigheter, för att få dem precis under den lönenivå som krävs för att registrera sina nya värvningar. Men någon gång tar spakarna torra och det enda sättet att få deras lönesumma att fungera är att minska den. Det finns bara så många kontraktsförhandlingar eller fall av avlastning av ungdomsspelare som kan göras innan användbara spelare också behöver lämna klubben. Pau Victor är den enda nyvärvningen som har registrerats efter att ha kostat en övergångssumma efter att Barcelona tog tillbaka honom från Girona för att stärka deras anfallskår.

Så Barcelonas resonemang är åtminstone vettigt. De vill hellre ha nyare yngre spelare än Gundogan, och med City som är intresserade av att ha Gundogan tillbaka går han gärna. Men nästa fråga är varför Man City också vill göra den här affären. Det är de som lät Gundogan lämna som en fri agent i första hand. Sedan han lämnade har Gundogan ersatts av Mateo Kovacic, men de flesta mittfältsvärvningar för klubben har antingen inte fungerat eller kanske inte fungerar. Kalvin Phillips har skickats på lån till Ipswich Town för att se om han kan återupptäcka att vara en Premier League-spelare, Matheus Nunes kunde göra det, men misslyckades verkligen med att påverka under sin första säsong efter att ha kommit från Wolves.

Förväntningarna var höga på Oscar Bobb den här säsongen, men efter att ha brutit benet kommer den unge mittfältaren nu att vara borta i minst tre till fyra månader enligt klubben. Med åtaganden i Champions League, Premier League och cupen behövs mer djup för att vinna på alla fronter.

Trots att de vann Premier League förra säsongen var det en besvikelse för Manchester City matchtröja eftersom de kom till korta i Champions League och andra cuper. Ibland kämpade de för konsekvens mot toppsidor. Sedan dess har de, förutom att förlora Bobb på grund av skada, sålt Julian Alvarez till Atletico Madrid och helt plötsligt ser deras trupp ganska tunn ut för att tävla i alla tävlingar. Gundogan, 33, är inte en långsiktig lösning för City, men de vet vad de kommer att få varje match från Gundogan.

Det här är en konstig uppsättning omständigheter som har samlats som gör att City kan erbjuda Barcelona lättnad för sina ekonomiska problem samtidigt som de gynnar sig själva under en ansträngande säsong. Pep Guardiola kommer att behöva fler medlemmar av sitt lag för att ta steget upp i det långa loppet, men det är en annan sak där Gundogans närvaro tillbaka i Manchester kommer att vara en välsignelse.

För Barcelona är detta inte slutet på deras ekonomiska problem som kommer att fortsätta dyka upp tills lönekostnaderna är under kontroll, men det kan vara tillräckligt för att avvärja ytterligare kris för tillfället.

Lämna ett svar