Publicerad den Lämna en kommentar

Liverpool och managern Arne Slot behåller ledningen i Premier League, överlever sitt första stora test med vinst över Chelsea

liverpool-och-managern-arne-slot-behaller-ledningen-i-premier-league-overlever-sitt-forsta-stora-test-med-vinst-over-chelsea

Liverpool förlängde sin rad på toppen av Premier League-tabellen med ytterligare en vecka på söndagen, Liverpool Tröja billigt vilket ledde till en 2-1-seger för Chelsea som var hårt ifrågasatt av båda sidor.

De röda öppnade målskyttet när Mohamed Salah slog in en straff i den 29:e minuten och även om Nicolas Jacksons kvittering i den 48:e minuten lade till ett lager av konkurrens till matchen, gav Curtis Jones mål i den 51:a minuten Liverpool en fördel som de aldrig släppte. Det markerar den första stora vinsten under Arne Slots tid som Liverpool-tränare, med holländaren som bygger på det starka första intryck han gör under sin första säsong i England.

Delar av Slots föredragna stil visades på söndagen, när Liverpool blev utslagna av Chelsea, men var mer avsiktliga med sina målförsök än motståndaren. De röda tog bara åtta skott, en låg men inte nödvändigtvis obekant siffra för ett lag som inte har lyckats mer än 16 skott i en match hela säsongen. De tog igen gapet i kvaliteten på sina skott – fem var på mål, och tillsammans översatte alla målförsök till 2,26 förväntade mål, bättre än Chelseas 1,45 xG från 12 skott.

Tillvägagångssättet kvalitet framför kvantitet håller på att bli en stapelvara hos Slots. Även om Liverpool ligger på åttonde plats i ligan för skott, är de trea för skott på målprocent och tvåa för förväntade mål med 16,24, och är sanna med 15 mål på åtta matcher. De röda behöll också sitt starka defensiva spel trots att de släppt in, efter att bara ha släppt in tre mål under loppet av Premier League-säsongen hittills.

När Slot börjar lägga till stora spel till sin Liverpool-cv har han visat en viss räckvidd i sitt taktiska tillvägagångssätt. De röda avstod från bollinnehavet till Chelsea och hade bara 43,1 % av bollen, och gjorde det bara en annan gång den här säsongen. De tog ytterligare två skott mot mål den dagen, men var inte nödvändigtvis en offensiv spelare, de satte bara tre skott på mål och mönstrade 1,79 förväntade mål. De såg dock aldrig särskilt obekväma ut mot United, och mot en starkare motståndare i Chelsea var det återigen fallet.

Slot förvandlade Liverpool till en mer återhållsam lag, där deras genomsnittliga skott per match sjönk från 20,8 förra säsongen till 14,1 den här säsongen. Deras slutprodukt har dock inte drabbats särskilt mycket – de snittar 1,9 mål per match och 2 förväntade mål, en liten minskning från förra säsongens 2,3 mål per match och 2,4 förväntade mål. Slots tillvägagångssätt har verkligen gynnat deras defensiva utsikter, med deras mål mot snittet sjunkit från 1,1 till 0,4 den här säsongen.

Det kommer att ligga på dem att fortsätta denna form, Billiga Fotbollströjor speciellt mot en mängd olika tester och medan Slot arbetar med Jurgen Klopps begåvade men åldrande trupp. Med en ombyggnad som till synes nästa års problem kommer Slot att ha ytterligare ett fascinerande taktiskt test nästa vecka hos Arsenal, ett annat försvarsinriktat lag som har sina egna titelambitioner.

Lämna ett svar